[MixedMode] Bulletins 25 januari 2025

Zendstation PI4VRZ/A pi4vrz at gmail.com
Sun Jan 26 10:02:45 CET 2025


Beste abonnees,



In de bijlagen treffen jullie de juiste bulletins aan die op *zaterdag 25
januari 2025,*  zijn uitgezonden door PI4VRZ.

   1. De tekst van het morse-bulletin, zoals dat ook verwerkt was in het
   mixed-mode bulletin.
   2. Daarna was het om half 11 tijd voor het mixed-mode bulletin. De tekst
   van RTTY sturen we als aparte bijlage mee.
   3. Tenslotte het SSTV plaatje.



De audio van deze bulletins zijn terug te horen op onze downloadpagina:
https://www.pi4vrza.nl/downloads/ en als .MP3-bestand te downloaden.

De audio is uitstekend te gebruiken om je computersoftware in te stellen op
de verschillende modi. Geschikte software (voor Windows) vind je ook op
deze pagina.



We wensen jullie allemaal veel lees-, luister- en kijkplezier toe!



73,

De crew van PI4VRZ.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.vrza.nl/pipermail/rtty-bul/attachments/20250126/667660f1/attachment-0001.html>
-------------- next part --------------
PI4VRZ  de PI4VRZ  * * *
Chinese kunstzon breekt wereldrecord en brengt fusie energie weer een stap dichterbij

 + PI4VRZ de PI4VRZ * 

Al enkele jaren werkt China aan een kunstzon om fusie-energie mogelijk te maken. En nu komen ze met groot nieuws: De EAST-reactor heeft een indrukwekkende wetenschappelijke prestatie geleverd door het plasma gedurende maar liefst 1.066 seconden in een stabiele staat te houden, terwijl het tegelijkertijd op een effectieve manier werd opgesloten om de fusie te ondersteunen. Deze prestatie markeert een belangrijke doorbraak in de ontwikkeling van fusie-energie, omdat het laat zien dat het mogelijk is om een langdurige, gecontroleerde omgeving te creeren die nodig is voor het opwekken van energie.

 + PI4VRZ de PI4VRZ * 

Uitdagingen
Wetenschappers over de hele wereld hebben meer dan 70 jaar gewerkt aan dit ambitieuze doel. Het opwekken van elektriciteit uit een fusie-reactor brengt echter flinke uitdagingen met zich mee, zoals het bereiken van temperaturen boven de 100 miljoen graden Celsius, het zorgen voor een stabiele werking op lange termijn en het precies beheersen van het fusieproces. Een fusie-apparaat moet in staat zijn om duizenden seconden lang stabiel en efficient te draaien, zodat de plasma-circulatie zichzelf kan onderhouden, legt onderzoeker Song Yuntao uit. Dit is cruciaal voor de constante energieproductie in toekomstige fusiecentrales.

 + PI4VRZ de PI4VRZ * 

Volgens Gong Xianzu, hoofd van de afdeling EAST Physics en Experimentele Operaties, zijn er verschillende systemen van de EAST-reactor verbeterd sinds de laatste reeks experimenten. Zo is het verwarmingssysteem, dat voorheen hetzelfde vermogen had als bijna 70.000 huishoudelijke magnetrons, nu verdubbeld in vermogen, terwijl de stabiliteit en continuiteit behouden blijven.
Al met al is de beschreven doorbraak een cruciale stap richting het realiseren van een functionele fusie-reactor. Het realiseren van een werkende fusie-reactor vereist echter nog steeds technologische doorbraken en het overwinnen van aanzienlijke wetenschappelijke uitdagingen. De onderzoekers zetten hun studie dan ook onvermoeibaar door. Hun uiteindelijke doel is om een volledig operationele kunstzon te ontwikkelen, die de nucleaire fusieprocessen van de echte zon nabootst. Dit zou de mensheid een onuitputtelijke en schone energiebron bieden.
Bron: scientias.nl, Vivian Lammers
 + PI4VRZ de PI4VRZ * 

 + + +  PI4VRZ  de PI4VRZ %
-------------- next part --------------
The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog 1234567890
The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog 1234567890
The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog 1234567890
 
M i x e d  M o d e - b u l l e t i n
 
Wekelijks bulletin van PI4VRZ, landelijk zendstation van de VRZA,
de Vereniging van Radio Zend Amateurs.
 
---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----
 
Goede morgen mee schrijvers:

Goede morgen mee schrijvers, wat een kwakkelwinter, je wordt er niet vrolijk van. Maar we hebben daardoor meer tijd om in de shack te vertoeven.  En omdat ik daar nu ook ben neem ik de tijd om wat nieuwtjes op te snuffelen. Ik heb er een paar hier in dit bulletin verwerkt. Ik hoop dat jullie de artikelen ook interessant vinden. 

Wat kunnen jullie in dit bulletin zoal verwachten?
* Onmogelijke zombiester verbijstert astronomen
* Chinese kunstzon breekt wereldrecord en brengt fusie energie weer een stap dichterbij
 
Ik wens jullie veel leesplezier,
73-s van Wim PD1AJO

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

Onmogelijke zombiester verbijstert astronomen

Een pas ontdekte neutronenster gedraagt zich zo vreemd dat hij eigenlijk niet zou mogen bestaan.
Australische astronomen hebben op ongeveer 13.000 lichtjaar afstand van de aarde een ingestorte ster ontdekt. Deze neutronenster draait zo langzaam rond, dat hij volgens de huidige theorieen niet zou mogen bestaan.
De ster is in januari 2024 voor het eerst gezien met de ASKAP-radiotelescoop in West-Australie. Uit vervolgonderzoek blijkt dat het waarschijnlijk een zeldzaam type magnetar is.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

Kosmische vuurtorens
Wanneer superzware sterren het einde van hun leven bereiken, exploderen ze in een zogeheten supernova. Vaak vormen de overblijfselen dan een extreem compact object dat een neutronenster wordt genoemd.
Sommige neutronensterren draaien razendsnel rond. Al draaiend slingeren deze pulsars vanuit hun magnetische polen radiogolven de ruimte in, als een soort kosmische vuurtorens. Telkens wanneer zo-n radiostraal op ons gericht is, kunnen we die meten. Daardoor kunnen we pulsars herkennen aan het feit dat ze altijd met dezelfde frequentie knipperen.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

De meeste pulsars draaien met meer dan een omwenteling per seconde rond. Maar sinds een paar jaar vinden astronomen ook compacte objecten die met een veel lagere frequentie radiogolven uitzenden. Dit verbaast ze, omdat ze dachten dat het uitsturen van radiogolven zou moeten stoppen wanneer een neutronenster meer dan een minuut over een rotatie doet.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

Interpuls
Deze langzaam draaiende objecten staan bekend als langeperioderadiotransienten. Vorig jaar meldde een team onder leiding van astronoom Manisha Caleb van de Universiteit van Sydney de vondst van een transient met een periode van 54 minuten.
Nu hebben Caleb en haar collega-s een nieuw traagheidsrecord vastgesteld. Een object dat ze een jaar geleden hebben gevonden, ASKAP J1839-0756 genaamd, blijkt maar liefst 6,45 uur over elke omwenteling te doen.
Het is tevens de eerste transient met een zogeheten interpuls. Dat is een zwakkere puls halverwege de hoofdpulsen, afkomstig van de tegenoverliggende magnetische pool.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

Magnetar
In eerste instantie dacht het team dat ASKAP J1839-0756 een witte dwerg was. Dat is het overblijfsel van een kleinere ster, zoals onze zon, die is gestorven. Maar we hebben nog nooit een geisoleerde witte dwerg gezien die radiopulsen uitzendt. Onze berekening op basis van de eigenschappen van de puls wijst er bovendien op dat het object te groot is om een geisoleerde witte dwerg te zijn, zegt astronoom Joshua Lee van de Universiteit van Sydney.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

Vervolgens dacht het team dat het een magnetar was. Dat is een neutronenster met een immens sterk magnetisch veld 10 biljoen keer krachtiger dan de sterkste MRI-scanners. Eerder is er al een magnetar gevonden met een rotatieperiode van 6,67 uur. Alleen heeft die tot nu toe geen radiogolven uitgezonden, maar louter rontgenstraling. Als de ster inderdaad een geisoleerde magnetar is, zegt Caleb, is het de eerste die radiogolven uitzendt met zo-n trage periode.
Dit nieuwe object herschrijft volledig wat we op basis van de afgelopen zestig jaar dachten te weten over radiostralingsmechanismen van neutronensterren, zegt Caleb. Het is absoluut een van de vreemdste objecten van de afgelopen tijd. We hadden niet gedacht dat deze dingen zouden bestaan, maar nu vinden we ze toch. Als het een magnetar is, is deze zeker uniek in de populatie van neutronensterren.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

Het idee dat pulsars geen radiogolven meer uitzenden als ze te langzaam ronddraaien, moet volgens Caleb worden heroverwogen. We zien de laatste jaren objecten die deze grens lijken te overschrijden, maar nog steeds radiogolven uitzenden, zegt Caleb. Het zijn dus net zombiesterren: je verwacht niet dat ze nog leven, maar dat doen ze nog wel, en ze blijven maar pulseren.
Bron: Newscientist.nl

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

Chinese kunstzon breekt wereldrecord en brengt fusie energie weer een stap dichterbij

De Chinezen hebben een indrukwekkende wetenschappelijke mijlpaal bereikt door plasma 1.066 seconden stabiel te houden, wat een belangrijke doorbraak betekent in de ontwikkeling van fusie-energie.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

Het is duidelijk dat we moeten afstappen van fossiele brandstoffen en over moeten schakelen op schonere energiebronnen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat hernieuwbare energie zoals zonne- en windenergie alleen voldoende zal zijn om aan de energievraag te voldoen. Sommigen wijzen op kernenergie als oplossing, maar dit heeft ook grote nadelen. Een andere optie is fusie-energie. Fusie-energie wordt gezien als een veelbelovende bron van schone energie, omdat het geen broeikasgassen of langlevende radioactief afval produceert, in tegenstelling tot kernsplijting. Hoewel een werkende fusiecentrale die elektriciteit op efficiente en betaalbare wijze opwekt nog niet bestaat, brengt een recente doorbraak ons wel weer dichter bij dit doel.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

Al enkele jaren werkt China aan een kunstzon om fusie-energie mogelijk te maken. En nu komen ze met groot nieuws: De EAST-reactor heeft een indrukwekkende wetenschappelijke prestatie geleverd door het plasma gedurende maar liefst 1.066 seconden in een stabiele staat te houden, terwijl het tegelijkertijd op een effectieve manier werd opgesloten om de fusie te ondersteunen. Deze prestatie markeert een belangrijke doorbraak in de ontwikkeling van fusie-energie, omdat het laat zien dat het mogelijk is om een langdurige, gecontroleerde omgeving te creeren die nodig is voor het opwekken van energie.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

1.066 seconden
Dat het de onderzoekers gelukt is om het plasma 1.066 seconden stabiel te houden, is een grote vooruitgang in het fusieonderzoek. Deze prestatie overtreft het vorige wereldrecord van 403 seconden ook al behaald door EAST in 2023 ruimschoots.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

Uitdagingen
Wetenschappers over de hele wereld hebben meer dan 70 jaar gewerkt aan dit ambitieuze doel. Het opwekken van elektriciteit uit een fusie-reactor brengt echter flinke uitdagingen met zich mee, zoals het bereiken van temperaturen boven de 100 miljoen graden Celsius, het zorgen voor een stabiele werking op lange termijn en het precies beheersen van het fusieproces. Een fusie-apparaat moet in staat zijn om duizenden seconden lang stabiel en efficient te draaien, zodat de plasma-circulatie zichzelf kan onderhouden, legt onderzoeker Song Yuntao uit. Dit is cruciaal voor de constante energieproductie in toekomstige fusiecentrales.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

Plasma
In een fusie-reactor is het essentieel om het plasma, dat extreem heet is, lang genoeg vast te houden zodat de deeltjes elkaar kunnen raken en fuseren. Dit vraagt niet alleen om zeer hoge temperaturen, maar ook om het plasma op de juiste plaats te houden. Je wilt namelijk voorkomen dat het hete plasma de relatief koude wand van de reactor raakt, waardoor het zijn warmte verliest.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----

Volgens Gong Xianzu, hoofd van de afdeling EAST Physics en Experimentele Operaties, zijn er verschillende systemen van de EAST-reactor verbeterd sinds de laatste reeks experimenten. Zo is het verwarmingssysteem, dat voorheen hetzelfde vermogen had als bijna 70.000 huishoudelijke magnetrons, nu verdubbeld in vermogen, terwijl de stabiliteit en continuiteit behouden blijven.
Al met al is de beschreven doorbraak een cruciale stap richting het realiseren van een functionele fusie-reactor. Het realiseren van een werkende fusie-reactor vereist echter nog steeds technologische doorbraken en het overwinnen van aanzienlijke wetenschappelijke uitdagingen. De onderzoekers zetten hun studie dan ook onvermoeibaar door. Hun uiteindelijke doel is om een volledig operationele kunstzon te ontwikkelen, die de nucleaire fusieprocessen van de echte zon nabootst. Dit zou de mensheid een onuitputtelijke en schone energiebron bieden.
Bron: scientias.nl, Vivian Lammers
---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----
 
---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ in MT63L ----
 
Colofon:
Je hebt Mixed Mode bulletin meegeschreven van PI4VRZ.
 
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: afbeelding.jpg
Type: image/jpeg
Size: 34483 bytes
Desc: not available
URL: <http://lists.vrza.nl/pipermail/rtty-bul/attachments/20250126/667660f1/attachment-0001.jpg>
-------------- next part --------------
The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog 1234567890
The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog 1234567890
The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog 1234567890
 
M i x e d  M o d e - b u l l e t i n
 
Wekelijks bulletin van PI4VRZ, landelijk zendstation van de VRZA,
de Vereniging van Radio Zend Amateurs.
 
QTH: Eerbeek - Regio 05 - Locator : JO32AC.
 
Frequenties: 3605 kHz LSB +/- QRM vanuit Eerbeek.
145,250 MHz vanuit IJsselstein.
70,425 MHz vanuit Apeldoorn door PA1BJ.
145,275 MHz door de afdeling Drenthe vanuit Assen (PI4VDR).
 
Webstream: Info op https://www.pi4vrza.nl/
Twitter: @pi4vrza
Email: pi4vrza at vrza.nl
Telefoon: 055 711 43 75, uitsluitend op zaterdag van 10.00 tot 11.00 uur.
 
Datum: Zaterdag , 25-01-2025
Redactie: Wim, PD1AJO.
 
MT63: Bandbreedte 500 Hz, long interleave, middenfrequentie: 750 Hz.
CW: Op een toon van 1100 Hz met info over het mixed mode bulletin.
RTTY: De snelheid is 50 baud, mark en space tonen op 1275 en 1445 Hz.
BPSK63: De snelheid is 63 Baud en de audiofrequentie 1600 Hz.
8PSK-250F: De bandbreedte is 250 Hz, middenfrequentie: 2000 Hz.
Hierna: 8PSK-500F: Bandbreedte 500 Hz, middenfrequentie 2000 Hz.
 
---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----
 
Goede morgen mee schrijvers:

Goede morgen mee schrijvers, wat een kwakkelwinter, je wordt er niet vrolijk van. Maar we hebben daardoor meer tijd om in de shack te vertoeven.  En omdat ik daar nu ook ben neem ik de tijd om wat nieuwtjes op te snuffelen. Ik heb er een paar hier in dit bulletin verwerkt. Ik hoop dat jullie de artikelen ook interessant vinden. 

Wat kunnen jullie in dit bulletin zoal verwachten?
* Onmogelijke zombiester verbijstert astronomen
* Chinese kunstzon breekt wereldrecord en brengt fusie energie weer een stap dichterbij
 
Ik wens jullie veel leesplezier,
73-s van Wim PD1AJO

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

Onmogelijke zombiester verbijstert astronomen

Een pas ontdekte neutronenster gedraagt zich zo vreemd dat hij eigenlijk niet zou mogen bestaan.
Australische astronomen hebben op ongeveer 13.000 lichtjaar afstand van de aarde een ingestorte ster ontdekt. Deze neutronenster draait zo langzaam rond, dat hij volgens de huidige theorieen niet zou mogen bestaan.
De ster is in januari 2024 voor het eerst gezien met de ASKAP-radiotelescoop in West-Australie. Uit vervolgonderzoek blijkt dat het waarschijnlijk een zeldzaam type magnetar is.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

Kosmische vuurtorens
Wanneer superzware sterren het einde van hun leven bereiken, exploderen ze in een zogeheten supernova. Vaak vormen de overblijfselen dan een extreem compact object dat een neutronenster wordt genoemd.
Sommige neutronensterren draaien razendsnel rond. Al draaiend slingeren deze pulsars vanuit hun magnetische polen radiogolven de ruimte in, als een soort kosmische vuurtorens. Telkens wanneer zo-n radiostraal op ons gericht is, kunnen we die meten. Daardoor kunnen we pulsars herkennen aan het feit dat ze altijd met dezelfde frequentie knipperen.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

De meeste pulsars draaien met meer dan een omwenteling per seconde rond. Maar sinds een paar jaar vinden astronomen ook compacte objecten die met een veel lagere frequentie radiogolven uitzenden. Dit verbaast ze, omdat ze dachten dat het uitsturen van radiogolven zou moeten stoppen wanneer een neutronenster meer dan een minuut over een rotatie doet.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

Interpuls
Deze langzaam draaiende objecten staan bekend als langeperioderadiotransienten. Vorig jaar meldde een team onder leiding van astronoom Manisha Caleb van de Universiteit van Sydney de vondst van een transient met een periode van 54 minuten.
Nu hebben Caleb en haar collega-s een nieuw traagheidsrecord vastgesteld. Een object dat ze een jaar geleden hebben gevonden, ASKAP J1839-0756 genaamd, blijkt maar liefst 6,45 uur over elke omwenteling te doen.
Het is tevens de eerste transient met een zogeheten interpuls. Dat is een zwakkere puls halverwege de hoofdpulsen, afkomstig van de tegenoverliggende magnetische pool.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

Magnetar
In eerste instantie dacht het team dat ASKAP J1839-0756 een witte dwerg was. Dat is het overblijfsel van een kleinere ster, zoals onze zon, die is gestorven. Maar we hebben nog nooit een geisoleerde witte dwerg gezien die radiopulsen uitzendt. Onze berekening op basis van de eigenschappen van de puls wijst er bovendien op dat het object te groot is om een geisoleerde witte dwerg te zijn, zegt astronoom Joshua Lee van de Universiteit van Sydney.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

Vervolgens dacht het team dat het een magnetar was. Dat is een neutronenster met een immens sterk magnetisch veld 10 biljoen keer krachtiger dan de sterkste MRI-scanners. Eerder is er al een magnetar gevonden met een rotatieperiode van 6,67 uur. Alleen heeft die tot nu toe geen radiogolven uitgezonden, maar louter rontgenstraling. Als de ster inderdaad een geisoleerde magnetar is, zegt Caleb, is het de eerste die radiogolven uitzendt met zo-n trage periode.
Dit nieuwe object herschrijft volledig wat we op basis van de afgelopen zestig jaar dachten te weten over radiostralingsmechanismen van neutronensterren, zegt Caleb. Het is absoluut een van de vreemdste objecten van de afgelopen tijd. We hadden niet gedacht dat deze dingen zouden bestaan, maar nu vinden we ze toch. Als het een magnetar is, is deze zeker uniek in de populatie van neutronensterren.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

Het idee dat pulsars geen radiogolven meer uitzenden als ze te langzaam ronddraaien, moet volgens Caleb worden heroverwogen. We zien de laatste jaren objecten die deze grens lijken te overschrijden, maar nog steeds radiogolven uitzenden, zegt Caleb. Het zijn dus net zombiesterren: je verwacht niet dat ze nog leven, maar dat doen ze nog wel, en ze blijven maar pulseren.
Bron: Newscientist.nl

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

Chinese kunstzon breekt wereldrecord en brengt fusie energie weer een stap dichterbij

De Chinezen hebben een indrukwekkende wetenschappelijke mijlpaal bereikt door plasma 1.066 seconden stabiel te houden, wat een belangrijke doorbraak betekent in de ontwikkeling van fusie-energie.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

Het is duidelijk dat we moeten afstappen van fossiele brandstoffen en over moeten schakelen op schonere energiebronnen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat hernieuwbare energie zoals zonne- en windenergie alleen voldoende zal zijn om aan de energievraag te voldoen. Sommigen wijzen op kernenergie als oplossing, maar dit heeft ook grote nadelen. Een andere optie is fusie-energie. Fusie-energie wordt gezien als een veelbelovende bron van schone energie, omdat het geen broeikasgassen of langlevende radioactief afval produceert, in tegenstelling tot kernsplijting. Hoewel een werkende fusiecentrale die elektriciteit op efficiente en betaalbare wijze opwekt nog niet bestaat, brengt een recente doorbraak ons wel weer dichter bij dit doel.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

Al enkele jaren werkt China aan een kunstzon om fusie-energie mogelijk te maken. En nu komen ze met groot nieuws: De EAST-reactor heeft een indrukwekkende wetenschappelijke prestatie geleverd door het plasma gedurende maar liefst 1.066 seconden in een stabiele staat te houden, terwijl het tegelijkertijd op een effectieve manier werd opgesloten om de fusie te ondersteunen. Deze prestatie markeert een belangrijke doorbraak in de ontwikkeling van fusie-energie, omdat het laat zien dat het mogelijk is om een langdurige, gecontroleerde omgeving te creeren die nodig is voor het opwekken van energie.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

1.066 seconden
Dat het de onderzoekers gelukt is om het plasma 1.066 seconden stabiel te houden, is een grote vooruitgang in het fusieonderzoek. Deze prestatie overtreft het vorige wereldrecord van 403 seconden ook al behaald door EAST in 2023 ruimschoots.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

Uitdagingen
Wetenschappers over de hele wereld hebben meer dan 70 jaar gewerkt aan dit ambitieuze doel. Het opwekken van elektriciteit uit een fusie-reactor brengt echter flinke uitdagingen met zich mee, zoals het bereiken van temperaturen boven de 100 miljoen graden Celsius, het zorgen voor een stabiele werking op lange termijn en het precies beheersen van het fusieproces. Een fusie-apparaat moet in staat zijn om duizenden seconden lang stabiel en efficient te draaien, zodat de plasma-circulatie zichzelf kan onderhouden, legt onderzoeker Song Yuntao uit. Dit is cruciaal voor de constante energieproductie in toekomstige fusiecentrales.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

Plasma
In een fusie-reactor is het essentieel om het plasma, dat extreem heet is, lang genoeg vast te houden zodat de deeltjes elkaar kunnen raken en fuseren. Dit vraagt niet alleen om zeer hoge temperaturen, maar ook om het plasma op de juiste plaats te houden. Je wilt namelijk voorkomen dat het hete plasma de relatief koude wand van de reactor raakt, waardoor het zijn warmte verliest.

---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----

Volgens Gong Xianzu, hoofd van de afdeling EAST Physics en Experimentele Operaties, zijn er verschillende systemen van de EAST-reactor verbeterd sinds de laatste reeks experimenten. Zo is het verwarmingssysteem, dat voorheen hetzelfde vermogen had als bijna 70.000 huishoudelijke magnetrons, nu verdubbeld in vermogen, terwijl de stabiliteit en continuiteit behouden blijven.
Al met al is de beschreven doorbraak een cruciale stap richting het realiseren van een functionele fusie-reactor. Het realiseren van een werkende fusie-reactor vereist echter nog steeds technologische doorbraken en het overwinnen van aanzienlijke wetenschappelijke uitdagingen. De onderzoekers zetten hun studie dan ook onvermoeibaar door. Hun uiteindelijke doel is om een volledig operationele kunstzon te ontwikkelen, die de nucleaire fusieprocessen van de echte zon nabootst. Dit zou de mensheid een onuitputtelijke en schone energiebron bieden.
Bron: scientias.nl, Vivian Lammers
---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----
 
---- Dit is het wekelijkse bulletin van PI4VRZ ----
 
Colofon:
Je hebt Mixed Mode bulletin meegeschreven van PI4VRZ. Heb je berichten die in dit bulletin kunnen worden verwerkt, neem dan contact op met PI4VRZ:
 
1) E-mail   : pi4vrza at vrza.nl
2) Twitter  : @pi4vrza
3) Telefoon : 055-711 4375, uitsluitend zaterdag van 10.00 tot 11.00 uur.
 
Je kunt je op ons bulletin abonneren.
Meld je dan aan op de site https://www.vrza.nl/ en klik op 'verenigingszender' en tenslotte op  'Algemene informatie mailinglijst VRZA Bulletin'.
 
-------------- next part --------------
ZCZC
ZCZC
 
RYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYR
RYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYRYR
 
                 R T T Y - B U L L E T I N
     XX          -------------------------
    XXXX         WEKELIJKS BULLETIN VAN PI4VRZ,
   XXXXXX        LANDELIJK ZENDSTATION VAN DE VRZA,
  XXX  XXX       DE VERENIGING VAN RADIO ZEND AMATEURS
 XXX    XXX      QTH         : EERBEEK
XXX VRZA XXX     LOCATOR     : JO32AC
 XXX    XXX      FREQUENTIES : 3605 KHZ LSB +/- QRM.
  XXX  XXX                     145,250 MHZ VANUIT IJSSELSTEIN.
   XXXXXX                      70,425 MHZ VANUIT APELDOORN.
    XXXX                       145,275 MHZ VANUIT ASSEN.
     XX          WEBSTREAM   : INFO OP HTTPS://WWW.PI4VRZA.NL/
                 TWITTER     : (AT)PI4VRZA
  --------       TELEFOON    : 055 711 43 75 UITSLUITEND OP
  PI4VRZ                      ZATERDAG VAN 10.00 TOT 11.00 UUR
  --------       DATUM       : ZATERDAG , 25-01-2025.
                 REDACTIE    : WIM, PD1AJO.
 
MT63: BANDBREEDTE 500 HZ, LONG INTERLEAVE, MIDDENFREQUENTIE: 750 HZ.
CW: 1 MAAL PER ONG. 5 MINUTEN ONZE CALLGEVER OP EEN TOON VAN 1100 HZ.
RTTY: DE SNELHEID IS 50 BAUD, MARK EN SPACE TONEN OP 1275 EN 1445 HZ.
BPSK63: DE SNELHEID IS 63 BAUD EN DE AUDIOFREQUENTIE 1600 HZ PSK.
8PSK-250F: DE BANDBREEDTE IS 250 HZ, MIDDENFREQUENTIE: 2000 HZ.
HIERNA: 8PSK-500F: BANDBREEDTE 500 HZ, MIDDENFREQUENTIE 2000 HZ.
 
------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------
 
GOEDE MORGEN MEE SCHRIJVERS:

GOEDE MORGEN MEE SCHRIJVERS, WAT EEN KWAKKELWINTER, JE WORDT ER NIET 
VROLIJK VAN. MAAR WE HEBBEN DAARDOOR MEER TIJD OM IN DE SHACK TE 
VERTOEVEN.  EN OMDAT IK DAAR NU OOK BEN NEEM IK DE TIJD OM WAT 
NIEUWTJES OP TE SNUFFELEN. IK HEB ER EEN PAAR HIER IN DIT BULLETIN 
VERWERKT. IK HOOP DAT JULLIE DE ARTIKELEN OOK INTERESSANT VINDEN. 

WAT KUNNEN JULLIE IN DIT BULLETIN ZOAL VERWACHTEN?
* ONMOGELIJKE ZOMBIESTER VERBIJSTERT ASTRONOMEN
* CHINESE KUNSTZON BREEKT WERELDRECORD EN BRENGT FUSIE ENERGIE WEER 
EEN STAP DICHTERBIJ
 
IK WENS JULLIE VEEL LEESPLEZIER,
73-S VAN WIM PD1AJO

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

ONMOGELIJKE ZOMBIESTER VERBIJSTERT ASTRONOMEN

EEN PAS ONTDEKTE NEUTRONENSTER GEDRAAGT ZICH ZO VREEMD DAT HIJ 
EIGENLIJK NIET ZOU MOGEN BESTAAN.
AUSTRALISCHE ASTRONOMEN HEBBEN OP ONGEVEER 13.000 LICHTJAAR AFSTAND 
VAN DE AARDE EEN INGESTORTE STER ONTDEKT. DEZE NEUTRONENSTER DRAAIT 
ZO LANGZAAM ROND, DAT HIJ VOLGENS DE HUIDIGE THEORIEEN NIET ZOU 
MOGEN BESTAAN.
DE STER IS IN JANUARI 2024 VOOR HET EERST GEZIEN MET DE 
ASKAP-RADIOTELESCOOP IN WEST-AUSTRALIE. UIT VERVOLGONDERZOEK BLIJKT 
DAT HET WAARSCHIJNLIJK EEN ZELDZAAM TYPE MAGNETAR IS.

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

KOSMISCHE VUURTORENS
WANNEER SUPERZWARE STERREN HET EINDE VAN HUN LEVEN BEREIKEN, 
EXPLODEREN ZE IN EEN ZOGEHETEN SUPERNOVA. VAAK VORMEN DE 
OVERBLIJFSELEN DAN EEN EXTREEM COMPACT OBJECT DAT EEN NEUTRONENSTER 
WORDT GENOEMD.
SOMMIGE NEUTRONENSTERREN DRAAIEN RAZENDSNEL ROND. AL DRAAIEND 
SLINGEREN DEZE PULSARS VANUIT HUN MAGNETISCHE POLEN RADIOGOLVEN DE 
RUIMTE IN, ALS EEN SOORT KOSMISCHE VUURTORENS. TELKENS WANNEER ZO-N 
RADIOSTRAAL OP ONS GERICHT IS, KUNNEN WE DIE METEN. DAARDOOR KUNNEN 
WE PULSARS HERKENNEN AAN HET FEIT DAT ZE ALTIJD MET DEZELFDE 
FREQUENTIE KNIPPEREN.

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

DE MEESTE PULSARS DRAAIEN MET MEER DAN EEN OMWENTELING PER SECONDE 
ROND. MAAR SINDS EEN PAAR JAAR VINDEN ASTRONOMEN OOK COMPACTE 
OBJECTEN DIE MET EEN VEEL LAGERE FREQUENTIE RADIOGOLVEN UITZENDEN. 
DIT VERBAAST ZE, OMDAT ZE DACHTEN DAT HET UITSTUREN VAN RADIOGOLVEN 
ZOU MOETEN STOPPEN WANNEER EEN NEUTRONENSTER MEER DAN EEN MINUUT 
OVER EEN ROTATIE DOET.

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

INTERPULS
DEZE LANGZAAM DRAAIENDE OBJECTEN STAAN BEKEND ALS 
LANGEPERIODERADIOTRANSIENTEN. VORIG JAAR MELDDE EEN TEAM ONDER 
LEIDING VAN ASTRONOOM MANISHA CALEB VAN DE UNIVERSITEIT VAN SYDNEY 
DE VONDST VAN EEN TRANSIENT MET EEN PERIODE VAN 54 MINUTEN.
NU HEBBEN CALEB EN HAAR COLLEGA-S EEN NIEUW TRAAGHEIDSRECORD 
VASTGESTELD. EEN OBJECT DAT ZE EEN JAAR GELEDEN HEBBEN GEVONDEN, 
ASKAP J1839-0756 GENAAMD, BLIJKT MAAR LIEFST 6,45 UUR OVER ELKE 
OMWENTELING TE DOEN.
HET IS TEVENS DE EERSTE TRANSIENT MET EEN ZOGEHETEN INTERPULS. DAT 
IS EEN ZWAKKERE PULS HALVERWEGE DE HOOFDPULSEN, AFKOMSTIG VAN DE 
TEGENOVERLIGGENDE MAGNETISCHE POOL.

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

MAGNETAR
IN EERSTE INSTANTIE DACHT HET TEAM DAT ASKAP J1839-0756 EEN WITTE 
DWERG WAS. DAT IS HET OVERBLIJFSEL VAN EEN KLEINERE STER, ZOALS ONZE 
ZON, DIE IS GESTORVEN. MAAR WE HEBBEN NOG NOOIT EEN GEISOLEERDE 
WITTE DWERG GEZIEN DIE RADIOPULSEN UITZENDT. ONZE BEREKENING OP 
BASIS VAN DE EIGENSCHAPPEN VAN DE PULS WIJST ER BOVENDIEN OP DAT HET 
OBJECT TE GROOT IS OM EEN GEISOLEERDE WITTE DWERG TE ZIJN, ZEGT 
ASTRONOOM JOSHUA LEE VAN DE UNIVERSITEIT VAN SYDNEY.

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

VERVOLGENS DACHT HET TEAM DAT HET EEN MAGNETAR WAS. DAT IS EEN 
NEUTRONENSTER MET EEN IMMENS STERK MAGNETISCH VELD 10 BILJOEN KEER 
KRACHTIGER DAN DE STERKSTE MRI-SCANNERS. EERDER IS ER AL EEN 
MAGNETAR GEVONDEN MET EEN ROTATIEPERIODE VAN 6,67 UUR. ALLEEN HEEFT 
DIE TOT NU TOE GEEN RADIOGOLVEN UITGEZONDEN, MAAR LOUTER 
RONTGENSTRALING. ALS DE STER INDERDAAD EEN GEISOLEERDE MAGNETAR IS, 
ZEGT CALEB, IS HET DE EERSTE DIE RADIOGOLVEN UITZENDT MET ZO-N TRAGE 
PERIODE.
DIT NIEUWE OBJECT HERSCHRIJFT VOLLEDIG WAT WE OP BASIS VAN DE 
AFGELOPEN ZESTIG JAAR DACHTEN TE WETEN OVER 
RADIOSTRALINGSMECHANISMEN VAN NEUTRONENSTERREN, ZEGT CALEB. HET IS 
ABSOLUUT EEN VAN DE VREEMDSTE OBJECTEN VAN DE AFGELOPEN TIJD. WE 
HADDEN NIET GEDACHT DAT DEZE DINGEN ZOUDEN BESTAAN, MAAR NU VINDEN 
WE ZE TOCH. ALS HET EEN MAGNETAR IS, IS DEZE ZEKER UNIEK IN DE 
POPULATIE VAN NEUTRONENSTERREN.

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

HET IDEE DAT PULSARS GEEN RADIOGOLVEN MEER UITZENDEN ALS ZE TE 
LANGZAAM RONDDRAAIEN, MOET VOLGENS CALEB WORDEN HEROVERWOGEN. WE 
ZIEN DE LAATSTE JAREN OBJECTEN DIE DEZE GRENS LIJKEN TE 
OVERSCHRIJDEN, MAAR NOG STEEDS RADIOGOLVEN UITZENDEN, ZEGT CALEB. 
HET ZIJN DUS NET ZOMBIESTERREN: JE VERWACHT NIET DAT ZE NOG LEVEN, 
MAAR DAT DOEN ZE NOG WEL, EN ZE BLIJVEN MAAR PULSEREN.
BRON: NEWSCIENTIST.NL

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

CHINESE KUNSTZON BREEKT WERELDRECORD EN BRENGT FUSIE ENERGIE WEER 
EEN STAP DICHTERBIJ

DE CHINEZEN HEBBEN EEN INDRUKWEKKENDE WETENSCHAPPELIJKE MIJLPAAL 
BEREIKT DOOR PLASMA 1.066 SECONDEN STABIEL TE HOUDEN, WAT EEN 
BELANGRIJKE DOORBRAAK BETEKENT IN DE ONTWIKKELING VAN FUSIE-ENERGIE.

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

HET IS DUIDELIJK DAT WE MOETEN AFSTAPPEN VAN FOSSIELE BRANDSTOFFEN 
EN OVER MOETEN SCHAKELEN OP SCHONERE ENERGIEBRONNEN. HET LIJKT 
ECHTER ONWAARSCHIJNLIJK DAT HERNIEUWBARE ENERGIE ZOALS ZONNE- EN 
WINDENERGIE ALLEEN VOLDOENDE ZAL ZIJN OM AAN DE ENERGIEVRAAG TE 
VOLDOEN. SOMMIGEN WIJZEN OP KERNENERGIE ALS OPLOSSING, MAAR DIT 
HEEFT OOK GROTE NADELEN. EEN ANDERE OPTIE IS FUSIE-ENERGIE. 
FUSIE-ENERGIE WORDT GEZIEN ALS EEN VEELBELOVENDE BRON VAN SCHONE 
ENERGIE, OMDAT HET GEEN BROEIKASGASSEN OF LANGLEVENDE RADIOACTIEF 
AFVAL PRODUCEERT, IN TEGENSTELLING TOT KERNSPLIJTING. HOEWEL EEN 
WERKENDE FUSIECENTRALE DIE ELEKTRICITEIT OP EFFICIENTE EN BETAALBARE 
WIJZE OPWEKT NOG NIET BESTAAT, BRENGT EEN RECENTE DOORBRAAK ONS WEL 
WEER DICHTER BIJ DIT DOEL.

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

AL ENKELE JAREN WERKT CHINA AAN EEN KUNSTZON OM FUSIE-ENERGIE 
MOGELIJK TE MAKEN. EN NU KOMEN ZE MET GROOT NIEUWS: DE EAST-REACTOR 
HEEFT EEN INDRUKWEKKENDE WETENSCHAPPELIJKE PRESTATIE GELEVERD DOOR 
HET PLASMA GEDURENDE MAAR LIEFST 1.066 SECONDEN IN EEN STABIELE 
STAAT TE HOUDEN, TERWIJL HET TEGELIJKERTIJD OP EEN EFFECTIEVE MANIER 
WERD OPGESLOTEN OM DE FUSIE TE ONDERSTEUNEN. DEZE PRESTATIE MARKEERT 
EEN BELANGRIJKE DOORBRAAK IN DE ONTWIKKELING VAN FUSIE-ENERGIE, 
OMDAT HET LAAT ZIEN DAT HET MOGELIJK IS OM EEN LANGDURIGE, 
GECONTROLEERDE OMGEVING TE CREEREN DIE NODIG IS VOOR HET OPWEKKEN 
VAN ENERGIE.

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

1.066 SECONDEN
DAT HET DE ONDERZOEKERS GELUKT IS OM HET PLASMA 1.066 SECONDEN 
STABIEL TE HOUDEN, IS EEN GROTE VOORUITGANG IN HET FUSIEONDERZOEK. 
DEZE PRESTATIE OVERTREFT HET VORIGE WERELDRECORD VAN 403 SECONDEN 
OOK AL BEHAALD DOOR EAST IN 2023 RUIMSCHOOTS.

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

UITDAGINGEN
WETENSCHAPPERS OVER DE HELE WERELD HEBBEN MEER DAN 70 JAAR GEWERKT 
AAN DIT AMBITIEUZE DOEL. HET OPWEKKEN VAN ELEKTRICITEIT UIT EEN 
FUSIE-REACTOR BRENGT ECHTER FLINKE UITDAGINGEN MET ZICH MEE, ZOALS 
HET BEREIKEN VAN TEMPERATUREN BOVEN DE 100 MILJOEN GRADEN CELSIUS, 
HET ZORGEN VOOR EEN STABIELE WERKING OP LANGE TERMIJN EN HET PRECIES 
BEHEERSEN VAN HET FUSIEPROCES. EEN FUSIE-APPARAAT MOET IN STAAT ZIJN 
OM DUIZENDEN SECONDEN LANG STABIEL EN EFFICIENT TE DRAAIEN, ZODAT DE 
PLASMA-CIRCULATIE ZICHZELF KAN ONDERHOUDEN, LEGT ONDERZOEKER SONG 
YUNTAO UIT. DIT IS CRUCIAAL VOOR DE CONSTANTE ENERGIEPRODUCTIE IN 
TOEKOMSTIGE FUSIECENTRALES.

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

PLASMA
IN EEN FUSIE-REACTOR IS HET ESSENTIEEL OM HET PLASMA, DAT EXTREEM 
HEET IS, LANG GENOEG VAST TE HOUDEN ZODAT DE DEELTJES ELKAAR KUNNEN 
RAKEN EN FUSEREN. DIT VRAAGT NIET ALLEEN OM ZEER HOGE TEMPERATUREN, 
MAAR OOK OM HET PLASMA OP DE JUISTE PLAATS TE HOUDEN. JE WILT 
NAMELIJK VOORKOMEN DAT HET HETE PLASMA DE RELATIEF KOUDE WAND VAN DE 
REACTOR RAAKT, WAARDOOR HET ZIJN WARMTE VERLIEST.

------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------

VOLGENS GONG XIANZU, HOOFD VAN DE AFDELING EAST PHYSICS EN 
EXPERIMENTELE OPERATIES, ZIJN ER VERSCHILLENDE SYSTEMEN VAN DE 
EAST-REACTOR VERBETERD SINDS DE LAATSTE REEKS EXPERIMENTEN. ZO IS 
HET VERWARMINGSSYSTEEM, DAT VOORHEEN HETZELFDE VERMOGEN HAD ALS 
BIJNA 70.000 HUISHOUDELIJKE MAGNETRONS, NU VERDUBBELD IN VERMOGEN, 
TERWIJL DE STABILITEIT EN CONTINUITEIT BEHOUDEN BLIJVEN.
AL MET AL IS DE BESCHREVEN DOORBRAAK EEN CRUCIALE STAP RICHTING HET 
REALISEREN VAN EEN FUNCTIONELE FUSIE-REACTOR. HET REALISEREN VAN EEN 
WERKENDE FUSIE-REACTOR VEREIST ECHTER NOG STEEDS TECHNOLOGISCHE 
DOORBRAKEN EN HET OVERWINNEN VAN AANZIENLIJKE WETENSCHAPPELIJKE 
UITDAGINGEN. DE ONDERZOEKERS ZETTEN HUN STUDIE DAN OOK ONVERMOEIBAAR 
DOOR. HUN UITEINDELIJKE DOEL IS OM EEN VOLLEDIG OPERATIONELE 
KUNSTZON TE ONTWIKKELEN, DIE DE NUCLEAIRE FUSIEPROCESSEN VAN DE 
ECHTE ZON NABOOTST. DIT ZOU DE MENSHEID EEN ONUITPUTTELIJKE EN 
SCHONE ENERGIEBRON BIEDEN.
BRON: SCIENTIAS.NL, VIVIAN LAMMERS
------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------
 
------- PI4VRZ ---------------------------------- PI4VRZ -------
 
COLOFON:
JE HEBT HET MIXED MODE BULLETIN MEEGESCHREVEN VAN PI4VRZ. HEB JE 
BERICHTEN DIE IN DIT BULLETIN KUNNEN WORDEN VERWERKT, NEEM DAN 
CONTACT OP MET PI4VRZ:
 
1) E-MAIL   : PI4VRZA(AT)VRZA.NL
2) TWITTER  : (AT)PI4VRZA
3) TELEFOON : 055-711 4375, UITSLUITEND ZATERDAG VAN 10.00 TOT 11.00 
UUR.
 
JE KUNT JE OP ONS BULLETIN ABONNEREN.
MELD JE DAN AAN OP DE SITE HTTPS://WWW.VRZA.NL/ EN KLIK OP 
'VERENIGINGSZENDER' EN TENSLOTTE OP  'ALGEMENE INFORMATIE 
MAILINGLIJST VRZA BULLETIN'.
 
NNNN
NNNN
 
 


More information about the Rtty-bul mailing list